Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vilken teknik kan hjälpa oss hemma genom livet?

en man i en film.foto
Steven Schmidt berättar om den nya forskningsinfrastrukturen MoRe-lab för experimentell hälsovetenskap.

Följ med in i lägenhetslabbet och hör CASE:s koordinator, forskaren Steven Schmidt berätta om studien där de söker efter smart teknik som intresserar människor, är lätt att använda och som kan stödja ett aktivt och hälsosamt åldrande livet ut.

– Vi blir äldre och äldre. Oavsett om vi kommer klara oss själva hemma på ålderns höst, ha hemtjänst eller få avancerad hemsjukvård så kan en rätt utformad hemmiljö bidra till att vi fixar vardagen på ett bättre sätt. Vi skulle också kunna minska samhällskostnaderna för tjänster och produkter inom vård och omsorg, om företag börjar designa produkter och boenden som fyller fler människors behov.

Från Forte får studien medel genom det tidigare projektet GenerationTech. Via labbets diskreta kamerasystem fångas ljud och bild in, och i takbjälkarna kan allt ifrån extra kamerautrustning till sängliftar fästas. Utanför labbets dörr finns snart en konstgräsmatta och utemöbler, allt för att skapa en så hemlik miljö som möjligt.

Se filmen här