Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stor ökning av teknikanvändande bland de äldsta under pandemin

Porträtt Jens Offerman
Jens Offerman. Foto: Kennet Rouna

Några frågor till CASE-doktoranden Jens Offerman, som nyligen publicerade artikel om teknikanvändandet under pandemin.

Vad avslöjar den?

– Resultatet av vår studie belyser både beredskapen och förmågan att anpassa sig till en ogynnsam situation, så som en pandemi bland människor från tre olika generationer, 30-39, 50-59 och 70-79 år. Sex av tio tillfrågade ökade sin användning av digital teknik. Denna ökning var mest prominent bland de äldre, som var 57 procent troligare att öka sin användning av digital teknik vid denna tid. De tekniker som ökade mest bland de äldre, var de som möjliggjorde kontakt med familj och vänner – till exempel videosamtal, sms och epost. Och för att ta del av nyheter och offentlig information.

Varför är studien relevant?

– Den visar vikten av att samla in data från olika generationer, snarare än att bara fokusera på äldre vuxna. Studien fångar generationsperspektiv på förändringar i attityder och användandet av digital teknik under den tidiga fasen av COVID-19.

Vem har nytta av resultaten?

- Detta är viktigt att beakta för både politiker och tech-designers. Våra resultat visar vad som ansågs som essentiell teknologi under en så stor omställning som pandemin var.

Vad ska ni göra nu?

– Vi fortsätter att undersöka likheter och skillnader mellan generationer när det kommer till användning av och attityd till digital teknik. I nuläget genomför vi fokusgrupper där vi har diskuterat smarta hem med människor från tre olika generationer.

 

Medförfattare är docent Steven Schmidt, professor Susanne Iwarsson och docent Sofi Fristedt. Utöver CASE är Jens Offerman också engagerad i profilområdet Proaktivt åldrande.

Läs publikationen "Self-reported Changes in Use of and Attitudes Toward ICT in Three Generations in Sweden During the Early Phase of the COVID-19 Pandemic"